av Lars Norén

Ett suggestivt och intimt drama
om att inte våga lyssna.

Hur går det när en familj slutar prata med varandra? En ung kvinna försöker nå fram till sina föräldrar. De har för länge sedan slutat prata. Vad har hon för relation till sin tidigare pojkvän, som föräldrarna aldrig har träffat förut? Och vad vill vårdaren egentligen? Varför är det ingen som förmår lyssna?

Om människor som vill men inte kan eller vågar prata med varandra på riktigt, som inte når varandra. Inte av ondska eller lathet utan av oförmåga.

Skalv - Terminal 11 är en av pjäserna
i Lars Noréns Terminal-svit.

Terminalsviten
Under 2000-talet har Lars Norén skrivit ett tiotal korta pjäser under samlingsnamnet Terminal; Terminal i betydelsen ”slutpunkt”, ”ände”, men även i betydelsen ”väntrum”, ”transithall”. De utgår alla från de enkla men avgörande situationerna i en människas liv och är skrivna i en sparsmakad stil och med ett vardagligt språk. ”Det är destillerat ner till det mest banala, vilket gör att det ligger en betydelse i varje kommatecken. Därför känns det i princip omöjligt att stryka något i texten utan att det får en stor betydelse.” säger regissören Sofia Jupither.

Det som också utmärker texterna är att det inte finns några scenanvisningar och inte heller några anvisningar om hur karaktärerna känner eller tänker. ”Allt finns att hitta i dialogen, trots att den är så avskalad.” fortsätter Sofia Jupither. Flera av Terminal-pjäserna, t ex Allt … innan och Om ljuset, har satts upp på bl a Stockholms Stadsteater, Malmö Stadsteater, Riksteatern samt i Paris. Skalv är nummer elva i Terminal-sviten och har nu urpremiär på Folkteatern.

Efterskalv - Öppna samtal
Under fem onsdagar kommer vi att ha öppna samtal efter föreställningen Skalv. Samtalen leds av samtals- och familjeterapeuter. Skådespelare ur ensemblen medverkar också.
Onsdag 15 sep, 22 sep, 29 sept, 6 okt, 13 okt kl 20.30 i Foajén
Entrén ingår i biljettpriset, annars kostar det 40.-

Lars Norén – dramatiker
Lars Norén är författare, dramatiker och regissör. Det stora genombrottet som dramatiker kom
under 80-talet med de delvis självbiografiska pjäserna Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud, pjäser som numera ingår i
den svenska teaterhistorien. Lars Noréns författarskap som dramatiker präglas av en
stor produktivitet. Han tillhör en av de mest spelade nutida dramatikerna i Europa och
hans pjäser finns översatta till en mängd språk.

Mellan åren 1999-2007 var Lars Norén konst-närlig ledare för Riks Drama på Riksteatern.
Här uppförde han en mängd uppmärksammade föreställningar som Måsen, den kontroversiella uppsättningen Sju Tre , Kyla m fl. Lars Norén har också haft flertalet regiuppdrag utanför Sverige, bl a på Deutsches Teather i Berlin, Det Konglige Teater i Köpenhamn och Theatre Amandiers i Frankrike.
 
Sommaren 2009 tillträdde Lars Norén som konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg, där han senast regisserade Aiskylos Orestien i egen bearbetning våren 2010.

"Det är ofrånkomligt gripande." "vackra ödsliga möten blir till bilder som etsar sig fast." "svår att komma undan och inte skakas av ..." GP 100913

"Föreställningens självklara och magiska centrum är Julia Marko-Nord." DN 100913

"Inte på lång tid har jag blivit så berörd ..." "...ett storslaget genombrott ..." SvD 100912

"Ömhet, övergivenhet och övergrepp i samma stumma ögonblick." GT 100912

"Allt är extremt genomarbetat" "Järntorget 1, Götaplatsen 0"  HD 100914

"Här finns inga felsteg, inga lakuner." "extremt genomarbetat"  HN 100914

 Inslag i TV4

Produktion

Regi: Sofia Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Lisa Hjertén
Mask och peruk: Linda Bill
Ljusdesign: Peter Weicht
Ljuddesign: Allan Anttila
Regiassistent: Nikolina Samuelsson

Medverkande: Lars Magnus Larsson, Julia Marko-Nord, Shebly Niavarani, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist och Sven Boräng.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär