Onsdagen den 16 mars arrangerar Backa Teater, Folkteatern, Göteborgs Stadsteater och Stora Teatern en kväll för Ukraina tillsammans med Svenska PEN och Svenska institutet.

Skådespelarna Johan Gry och Malin Morgan kommer att framföra en dramatiserad läsning av den ukrainske författaren Serhiy Zhadans verk "Anarchy in the UKR". Detta följs av ett samtal kring det fria ordet och konstnärers situation med bland andra Marit Kapla från Svenska PEN och Stefan Ingvarsson, före detta kulturråd i Ryssland. Poeten Lina Ekdahl och artisten Martin McFaul uppträder, och skådespelare från de medverkande teatrarna läser dikter.

Serhiy Zhadan är en av Ukrainas mest erkända och etablerade poeter, även verksam som författare och musiker. Han har nått internationell ryktbarhet och erhållit ett flertal litterära utmärkelser. 2006 utsågs hans novellsamling Capital, där Anarchy in the UKR ingår, till ”BBC Ukraine Book of the Year”.

– Det känns angeläget att göra något tillsammans. Vi vill visa på den kraft och gemenskap som konstnärer världen över besitter, motsatsen till krigets brutalitet. Vår uppgift är att upplåta rum till fördjupande samtal och vara en plats för möten mellan människor i tider som dessa, säger Lars Melin, Frida Röhl och Pontus Stenshäll, konstnärliga ledare på Backa Teater, Folkteatern och Göteborgs Stadsteater i ett gemensamt uttalande.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär