av Alejandro Leiva Wenger
Ett kontor goes elektromusikal

Välkommen till folkbokföringskontoret, tag en nummerlapp! Här kan ett litet knapptryck skilja katastrof från triumf, sanning från lögn och liv från död. Och när som helst kan skrivbordet förvandlas till en glittrande scen. Sara är helt ny på folkbokföringskontoret när hon hittar märkliga uppgifter om sin mor i registret. Vad kan hennes förflutna avslöja? Och hur påverkar det hennes nu? Möt tjänstepersonerna som försöker hålla reda på vem du är, var du bor, vem du ska gifta dig med eller   vem du har skilt dig från och varför. Välkommen till en värld av föreskrifter – från byråkratins och identifieringens regler till kärlekens och samtalsavståndets oskrivna lagar. 

..........................................................

Alejandro Leiva Wenger (f 1976)
Alejandro debuterade som författare 2001 med den hyllade novellsamlingen Till vår ära. Sedan 2011 ägnar han sig åt dramatik. Efter monologen 127 följde 2013 den uppmärksammade Författarna på Unga Klara. Det blev inledningen på ett samarbete med regissören Frida Röhl, som också resulterade i No Limit för Sveriges Radio Drama och vårens succé Minnesstund på Stockholms Stadsteater. 

............................................................ 

Under spelperioden av Folkbokförarna erbjöd vi en glittrande teater-after work med mingelmat och bubbel från restaurang FOLK samt en personlig introduktion till  föreställningen! Grupper om minst 10 personer var välkomna att boka in en passande kväll.
Fredag 9 september bjöd vi in till nattlig repetition av elektromusikalen Folkbokförarna på Stora Scenen. Publiken fick en exklusiv inblick i den konstnärliga processen tillsammans med skön musik. Repetitionen var igång kl 22-23 men baren öppnade kl 21 inne vid Stora Scenen. Läs mer här! Vi bjöd också in till två öppna repetitioner på dagtid så publiken fick komma riktigt nära produktionen: lör 27 aug kl 14-15 och ons 31 aug kl 13-14 på Lilla Scenen.
Folkbokförarna syntolkades 1/10 av Synskadades Riksförbund tel 031-727 22 38 och teckenspråksgestaltades av Mina Lilja Zwedberg 28/10.

Hur Ekta skapade profilbilden för Folkbokförarna

"... tankeväckande och underhållande"

"... en kul och egensinnig föreställning. Frida Röhl vågar leka med formen och olika berättarnivåer. Den spelglada ensemblen kliver skickligt mellan." 

"(sång-) texterna ... ger innehåll och stämning en skruvad distans. Ett formgrepp som regissören Frida Röhl behärskar och ensemblen fyller väl."

"Carina Perssons öppna scenrum ... det universum som hon skapar med genomsläpplig jalusi, spegel och ljusets hjälp." 

"... Amina Hocines underbart svävande musik är en viktig del i denna rymd"
Göteborgs Posten 160918 Läs hela!

"... en mycket rolig, rörande och ja, charmig föreställning där ensemblen tillsammans med Amina Hocines musik lever upp till underrubrikens 'ett kontor goes musikal'.” 
P1 Kulturnytt
160920 Lyssna!   

"... sedan har vi tungvrickande Povel Ramel-texter, vi har tangocharm, vi har opera, vi har Hassan-busringningar, Monty Pythons funny walks, you name it. Du har allt här.”
SVT Kulturnyheterna 160919

"Evin Ahmad som lyser och glittrar som den diskokula som hänger över scenen. Hon har total, självklar pondus och närvaro."

"Lena B Nilsson är en fröjd när hon tröstljuger … Maja Uddenberg har ett fint danssolo." 
Svenska Dagbladet  160917 

”Malin Cederbladh och Kardo Razzazis karaktärer är så roliga att man gråter. Lena Birgitta Nilsson och Pablo Leiva Wengers är så verkliga att man känner för dem. Normer bryts eller är extremt överdrivna. Oerhört fina sånger sjungs ... en helhetsupplevelse som är roligare än verkligheten – men också är allt annat än barafantasi.” 
Scenkonstguiden 160921 Läs hela!

”Folkbokförarna är en charmig väv av små absurda historier och sångnummer som snyggt och finurligt vävts ihop till en helhet.” Aftonbladet 160922 Läs hela!

”Pjäsen sitter rätt i tiden…” 
Borås Tidning  160917 

Intervju med Amina Hocine  Djungeltrumman 160914

Dramatiker som utmanar regelverket  SvD 160911

Electromusikal på kontor
Allehanda 160911

Folkbokförarna tippad som en av höstens bästa föreställningar!  DN Kultur 160829 (Klicka på 16/9)

Intervju med Frida Röhl om Folkbokförarna  P1 Kultur 
(ca 8.30 min in i sändningen)

Produktion

Regi: Frida Röhl

Kompositör: Amina Hocine

Sångtexter: Magnus Lindman
och Alejandro Leiva Wenger

Ljus- & Rumsdesign:
Carina Persson

Kostymdesign & Föremål: Charlotta Nylund

Mask- & Perukdesign: 

Susanne Åberg

Koreografi: Cajsa Godée

Dramaturg: Magnus Lindman 

 

Medverkande:
Evin Ahmad,
Malin Cederbladh, 
Elisabeth Göransson,
Björn Larsson,
Pablo Leiva Wenger, 
Lena Birgitta Nilsson,
Kardo Razzazi, 
Jonas Sjöqvist,
Maja Uddenberg, 
Emma Österlöf* 
(*Skådespelarpraktikant Teaterhögskolan i Malmö)

Musiker:
Amina Hocine, 
Julia Schabbauer 


Foto: Mats Bäcker 

Affischfoto: Rob Vanstone
Illustratör: Daniel Götesson, känd som EKTA.

 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär