Psykoanalytikern Per Magnus Johansson och regissören Ragna Wei i ett samtal apropå Jane Eyre

 

Jane Eyre blev som barn inlåst av sin styvmamma, i vuxen ålder dras hon till en man som låser in sin fru. Hur kommer det sig att vi människor så ofta söker oss till det vi känner igen, hur dåligt det än är för oss? Är vi dömda att upprepa våra barndomsupplevelser om och om igen för resten av våra liv, eller kan vi slå oss fria från våra invanda omedvetna mönster? Vad sa de gamla psykoanalytikerna om detta och hur gestaltas det i föreställningen Jane Eyre?

Vi välkomnar tillbaka psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson som tillsammans med Ragna Wei, regissör till Jane Eyre, diskuterar dessa frågor. Ragna Wei är också utbildad i psykologi, neurofysiologi och filosofi vid Oxford University. Per Magnus Johansson är docent i idé- och lärdomshistoria, psykolog och psykoanalytiker. Han har utgivit en rad böcker och är redaktör för kulturtidskriften Arche, vilken nyligen utnämndes till Årets Kulturtidskrift. 

Det lämnas stort utrymme för frågor och inspel från publiken, så varmt välkommen med dina erfarenheter och funderingar. 

Samtalsledare: Monika Wade, publikstrateg Folkteatern

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Jane är galen som drömmer. Bertha är galen och inspärrad på vinden. Charlotte Brontë var rasande galen när hon skrev. Och nu krockar hennes klassiska text med Tone Schunnessons galna penna. Tone Schunnessons dramatisering av den feministiska romanklassikern av Charlotte Brontë är en gotisk saga, där romantik möter feminism och påstådd galenskap. Läs mer om Jane Eyre

"förhäxande" GP / "vacker, nästintill magisk" SR / "ett genidrag" DN

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär