av Charlotte Brontë
Är du galen kvinna?

Det finns två kvinnor i den här fantastiska historien. Båda galna. Jane Eyre växer upp med en hemsk styvmamma, blir styvmoderligt behandlad och skickas till en lika styvmoderlig internatskola. Men när de svaga behandlar henne svagsint är hon galen nog att drömma om ett 1800-talsliv lika självständigt som en mans. Bertha är berättelsens andra galning, inspärrad på vinden för sin galenskap men ihärdigt slår hon tillbaka så länge hon lever. Hon biter ifrån, precis som sin författare.

Charlotte Brontë skrev den här historien i galet raseri över att hennes första roman blivit refuserad. Hon kom tillbaka ännu starkare och skickade in Jane Eyre under manligt pseudonym, som ett långfinger till en galen värld. 170 år senare plockar Tone Schunnesson upp henne och låter den klassiska texten krocka med sin galna, starka, rappa, smarta, vackra penna. 


- Jag har hela tiden varit tagen av Janes kamp för självständighet och mötet mellan två människor som inte kan motstå varandra trots att alla hinder står emellan dem. Relationen mellan dem berör, även om en del beteenden är både extrema och osympatiska. Hjärtat har sin egen väg, säger regissören Ragna Wei.

Läs mer om Jane Eyre i pressmeddelandet

Teater-after work våren 2019

Ta med vänner, kollegor eller familj till Folkteaterns populära teater-after work i foajén. Boka din AW-grupp med bubbel, läckra tilltugg, personlig introduktion och teaterföreställningen Jane Eyre för bara 300 kr/person. Vi erbjuder after work under spelperioden 6 mars – 27 april. Läs mer här! 


Var och såg [Jane Eyre] igår och med det skådespeleriet, den otroligt häftiga scenografin och er grymma personal så håller jag er som Sveriges bästa teaterhus. <3  Publikröst

"Folkteaterns "Jane Eyre" är förhäxande."

Regissör Ragna Wei lyckas tillsammans med sitt begåvade team sidesteppa varje fallgrop, av typen långdragen exposition och invand konvention, som hotar när en tegelstensroman ska upp på scen. Här skapas en helt egen och skruvad fantasi."

"Tone Schunnessons självsvåldiga bearbetning ... – lite som Shakespeare (!) – låter språket växla mellan det vackra och det låga och töntiga."

"Emma Österlöf med skön pondus flankeras av en motvalls Andrea Edwards och av Helmon Solomon som med allvar och finess gör både Janes barnjag och hennes tweenie-narcissistiska guvernantelev."

"genommusikaliska Karin de Frumerie"

"Jonas Sjöqvist är otäckt rolig"

"I Schunnessons drama får Bertha tala. Nina Jemth Öhlund gör henne hjärtskärande ömklig men också skarp"

Göteborgs-Posten 190303 Läs hela recensionen


"I Tone Schunnessons vilda dramatisering har galenskapen plockats ner från vinden ... Att sätta Brontës 1800-talsroman i händerna på en av våra mest gränslösa författare är ett genidrag."

"Emma Österlöfs Jane är en nykter iakttagare ...
Hennes själsliga bisittare och undermedvetna görs av en skarp Andrea Edwards"

"... accentueras av Chris Lancasters vildsinta livecellomusik och Maja Kalls suggestiva tittskåpsscen"

Dagens Nyheter 190303 Läs hela recensionen


 "Det är en vacker, nästintill magisk iscensättning av Jane Eyre ... scenografen Maja Kall och regissören Ragna Wei får den att glöda och ryka."

"skira tyger som framkallar en känsla av många lager, i rummet såväl som i själen"

"en finare middag blir en hysterisk orgie ... en av många explosiva och roliga scener i pjäsen."

"Emma Österlöf är urstark i sin rollgestaltning ... Och Francisco Sobrado är lika övertygande han, i sin roll som både rå och lyhörd godsherre."

"... gå och se"

 SR Kulturnytt 190305 Lyssna på hela recensionen


 "samspelet mellan Jane Eyre och Mr Rochester. Emma Österlöf och Francisco Sobrado är storslagna tillsammans."

"Nina Jemth Öhlund är ursinnigt otäck, full av kraft  ... ger Bertha nerv och konturer." 

"... i händerna på Lena B Nilsson. Hennes jovialiska Mrs Fairfax har exakt tajming och humorn sitter som en lågmäld smäck.

"Andrea Edwards och Helmon Solomon gestaltar Janes inre och publiken får på så vis ta del av hennes tankar. ... Även det ett snyggt drag ..."

Aftonbladet 190305 Läs hela recensionen


 "Språket är nutida slängigt och bitskt"

"Denna adaption för scenen är smart hopknådad av Schunnesson"

"stimulerande vitalitet"

"Regissör Ragna Wei ... har skapat en gåtfull laddning när förvirring och utagerande samsas med klarsyn och begär."

"öron- och ögongodis"

"I egenskap av scenograf och kostymansvarig har Maja Kall uträttat stordåd."

"Mycket garvade ljusdesignern Carina Persson har sett till att nördar på området förlänats en estetisk orgie. Otroligt vad hon åstadkommit med dioder, strålkastare och andra ljuskällor."

Kulturbloggen 190305 Läs hela recensionen


 "en snygg, välkomponerad saga, en ström av ord och skeenden ..."

"Skådespelarna förhåller sig uttalat expressivt och förhöjt till texten och resultatet blir högintensivt. Det är ett effektivt grepp ..."

"Chris Lancaster lägger en avancerad väv av toner på elektroakustisk cello"

Svenska Dagbladet 190308 Läs hela recensionen


Tone tar sig an Brontë Nöjesguiden 190322

Tone Schunnesson ger röst åt ”den galna kvinnan” SVT 190301

Romantik, feminism och galna kvinnor  ETC Göteborg 190228

Chris Lancaster har skapat musiken till "Jane Eyre" på Folkteatern  Göteborgs-Posten 190228
Chris Lancaster har skapat musiken till "Jane Eyre", live i salongen på Folkteatern. Hans cello, Lucas, har varit hans följeslagare i 25 år. Chris Lancaster bor i Brooklyn, New York men har välden som arbetsfält.

Spännande teatervår i Göteborg  Göteborgs-Posten 190113

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards
Skådespelare
Läs mer
Karin de Frumerie
Skådespelare
Läs mer
Nina Jemth Öhlund
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Jonas Sjöqvist
Skådespelare
Läs mer
Francisco Sobrado
Skådespelare
Läs mer
Helmon Solomon
Skådespelare
Läs mer
Emma Österlöf
Skådespelare
Läs mer

Produktion

Medverkande: Andrea Edwards, Karin de Frumerie, Nina Jemth Öhlund, Lena B NilssonJonas SjöqvistFrancisco Sobrado, Helmon SolomonEmma Österlöf

Av: Charlotte Brontë 
Dramatisering: Tone Schunnesson
Regi: Ragna Wei
Scenografi: Maja KallRagna Wei
Kostymdesign: Maja Kall
Ljusdesign: Carina Persson
Kompositör: Chris Lancaster
Mask- och perukdesign: Susanne Åberg
Koreografisk assistent: Rachel Tess
Dramaturg: Magnus Lindman

Föreställningsfotograf: Sebastian Borg
Affischbild: Valentin&Byhr
Affischfotograf: Jonatan Fernström

Mask- och perukskisser: Susanne Åberg
Kostym- och scenografiskisser: Maja Kall


Vem är ”den galna kvinnan på vinden” idag?
Med Amie Bramme Sey och Tone Schunnesson. Vem är ”den galna kvinnan på vinden” 2019? Författaren och dramatikern Tone Schunnesson och programledaren och kulturjournalisten Amie Bramme Sey diskuterarade dessa frågor tillsammans med samtalsledaren Monika Wade. I samband med föreställningen Jane Eyre. Publiksamtal 22 februari 2019 Foajén. Läs mer här!


Gör om, gör rätt! Är det möjligt?
Psykoanalytikern Per Magnus Johansson och regissören Ragna Wei i ett samtal apropå Jane Eyre. Hur kommer det sig att vi människor så ofta söker oss till det vi känner igen, hur dåligt det än är för oss? Är vi dömda att upprepa våra barndomsupplevelser om och om igen? Psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson samtalar med Ragna Wei, regissör till Jane Eyre. Samtal torsdag 4 april kl 17.30-18.45 Foajén. Läs mer här!


 

Quiz - Kär och galen
Våga utmana dig själv och dina vänner! Under några torsdagar i vår bjuder våra quizmasters in till gammal hederlig frågesport. Med utgångspunkt teaterns föreställningar testas dina kunskaper i olika ämnen. Kom själv eller ta med dig alla du känner! Fina priser från biljettkassan utlovas. Onsdag 14 februari 2019 Foajén. Läs mer här! 


Öppna rep och nattrep
Är du nyfiken på hur en repetition kan gå till? Kom och se vad som händer på scenen innan premiären av Charlotte Brontës Jane Eyre! Du träffar regissör, skådespelare och alla andra som är involverade i produktionen. På nattrepet flyttar dessutom baren in till scenen, så passa på att ta en öl eller ett glas vin när du ser vad vi jobbar med en vecka innan premiär. Välkommen 9, 12, 22 februari 2019 Stora Scenen. Läs mer här!


Syntolkades lördag 16 mars kl 15. Bokning via Synskadades Riksförbund på 031-727 22 38 eller anmalan@srfgoteborg.se

Introduktion till Jane Eyre hölls torsdag 21 mars kl 18.15. 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär