Emma fångades av vackra människor och vackra ting. Hon bländades av allt det som fanns i böckerna, men som saknades i hennes eget liv. Glupskt slukade hon orden som körsbär; och så sa hon au revoir tristess, gick ut i världen och gjorde den till sin egen. Hon som aldrig ätit granatäpplen och aldrig ätit ananas roffade nu åt sig allt: dyra tyger och dyra vanor, det exotiska porslinet och handskarna, åh handskarna, och hattarna, valparna, älskarna. Hon drömde om Paris och om ett liv rivet ur ett modemagasin, une vie d’influenceur; och brände allt hon hade på att bli unik, som de andra på festerna där alla filtrerats i samma filter.
Överallt sökte hon efter lycka till salu, överallt sökte hon efter fler följare, fler som beundrande kunde följa henne med blicken. Det enda som kunde mäta sig med hennes begär var hennes växande skulder och hennes bekymmerslöshet inför desamma; hon putsade naglarna med citron och polerade en obekymrad fasad. Men under klänningen fanns ett hjärta i uppror. Hon var full av åtrå, av raseri, av hat. Allt blandades ihop i ett och samma lidande: köttets lust, penningbegäret och lidelsens vemod. Året var 1856: dumskallar styrde, media spred floskler, och Emma Bovary bestämde sig för att gå och köpa en allra sista sak.
"Gå hem till familjen Bovary på Folkteatern och ta ställning." SvD 191027
"Texten upprättar enkelt och effektivt en länk mellan statusjakten av igår och statusjakten av idag ..."
"... lyckas Folkteatern beundransvärt väl" GP 191027
"På scenen görs kopplingarna mellan nutid och dåtid galant och enkelt"
"... lättflytande, komisk dialog med en helt egen poesi" DN 191027
Helmon Solomon nominerad till Nöjesguidens Göteborgspris 2019!
Priset delas ut till personer, organisationer och andra härliga ting som betytt lite extra för Göteborg det gångna året. Läs mer i Nöjesguiden (191216) Helmon medverkar som Madame Bovary i föreställningen med samma namn.
Hösten 2020 var det premiärvisning av Madame Bovary på flera biografer ute i landet. Ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Sveriges Television, Folkeatern. Madame Bovary hade premiär på hösten 2019 och fick mycket fint mottagande av publik och kritiker.
- Det känns jättekul att det nu blir biopremiär av vår scenversion av Madame Bovary, att föreställningen nu kan nå ut till fler personer på olika platser runt om i Sverige. Att det dessutom sker genom ett fint samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Sveriges Television och Folkteatern gör det bara extra roligt, säger Frida Röhl, Folkteaterns konstnärliga ledare, tillika regissör för Madame Bovary.
Vill du se Madame Bovary på din lokala biograf? Kontakta dem och be dem ta in den i programmet!
"Det borde vara omöjligt att överföra (...) boken till pjäs (...) Ändå lyckas Folkteatern beundransvärt väl med just detta."
"Texten upprättar enkelt och effektivt en länk mellan statusjakten av igår och statusjakten av idag, utan att det blir övertydligt och utan att föreställningen gör våld på Flauberts text."
"Komiken är i Frida Röhls regi välavvägd."
"Nylunds kostym blandar på ett magnifikt vis 1800-tal med 2019: puffärmar, volanger, siden och paljetter."
Göteborgs-Posten 191027 Läs hela recensionen
”Teaterchef Frida Röhl har skapat ett trivsamt stök på scenen där olika rum blandas, och framförallt olika scenerier kan mötas eller pågå samtidigt. Iscensättningen är snyggt paketerad”
”Uppsättningen hittar en ton, en balansgång mellan moralitet, allvar och sedekomedi.”
”Gå hem till familjen Bovary på Folkteatern och ta ställning.”
Svenska Dagbladet 191027 Läs hela recensionen
”Charlotta Nylunds makalösa kostym”
”På scenen görs kopplingarna mellan nutid och dåtid galant och enkelt”
”Lindman har omvandlat Flauberts maniskt detaljrika naturalistiska roman till lättflytande, komisk dialog med en helt egen poesi. Det kräver sin penna.”
Dagens Nyheter 191027 Läs hela recensionen
Läs mer om Madame Bovary i vårt pressmeddelande
"Ung, nyutbildad och begåvad spås hon en lysande framtid i teatervärlden."
Läs intervjun med Helmon Solomon i GP Två Dagar (191109)
"Med en urkraft och styrka omformar Helmon Solomon teatern och gör scenen till sin."
Läs intervjun med Helmon Salomon i Djungeltrumman (191107)
Idé: Frida Röhl och Magnus Lindman
Manus: Magnus Lindman
Regi: Frida Röhl
Kompositör och musiker på scen: ”Californiaman” Joel Igor Hammad Magnusson
Scenografi och kostymdesign: Charlotta Nylund
Ljusdesign: Carina Persson Backman
Mask- och perukdesign: Susanne Åberg och Ellen Holmström
Koreograf: Giovanni Bucchieri
Dramaturg: Magnus Lindman
Medverkande: Camila Bejarano Wahlgren*, Sanna Hultman, Kim Lantz, Victoria Olmarker, Ulf Rönnerstrand, Sara Shirpey**, Jonas Sjöqvist, Helmon Solomon, Leonard Terfelt, Sara Wikström, Emma Österlöf. (*praktikant från Teaterhögskolan i Malmö / **praktikant från skådespelarutbildningen vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.)
Föreställningsfoto: Mats Bäcker
Affischbild: Valentin Experience
Affischfoto: Jonatan Fernström
Arrangemang i samband med Madame Bovary hösten 2019:
Kan alla bli beroende av något?
Publiksamtal apropå föreställningen ”Madame Bovary” med Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och Patrik Axelsson, rådgivare på Spelberoendes Förening Göteborg. Emma Bovary fastnade i sin jakt på lycka i beteendemönster som hon delar med de flesta som lider av ett missbruk. Kan vi alla bli beroende av något och när blir ett beteende ett missbruk? Publiksamtal 30 oktober 2019 kl 17.30 i Foajén.
Försöker du köpa dig lycklig?
Publiksamtal med författare Patrik Wincent och regissör Frida Röhl apropå föreställningen "Madame Bovary". Patrik Wincent är grundare till Shoppingakuten, Internetakuten, Dataspelsakuten och är även känd från Lyxfällan. Patrik som är auktoriserad terapeut, coach, författare och föreläsare kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik samtalar med regissör Frida Röhl om dessa frågor.Publiksamtal 16 oktober 2019 kl 18 i Foajén.
Bokcirkel + teater = sant
Majornas böcker och kaffe och Folkteatern erbjuder höstens mysigaste bokcirkel. Vi träffas och pratar om romanen ”Madame Bovary” ett par gånger i höst och att ser föreställningen! Bokcirkel och teater 24 okt + 7 nov eller 31 okt + 14 nov 2019.
Madame Bovary goes 2019
Publiksamtal med dramatiker Magnus Lindman och regissör Frida Röhl apropå "Madame Bovary". Hur kommer det sig att en bok från 1856 blir till en teaterföreställning på Folkteatern 2019? På vilket sätt berör den berättelsen vår samtid? Och hur går det till när en bok blir till teater? Publiksamtal 11 oktober 2019 kl 20 i Foajén.
Öppet rep & Nattrep
Smygtitta innan premiär! Är du nyfiken på hur en repetition kan gå till? Vi erbjöd publiken att komma och kika vad som händer på scenen innan premiären av Madame Bovary och få en exklusiv inblick i den konstnärliga processen. På nattrepet flyttade dessutom baren in till scenen! Öppet rep 17 september kl 18-19 Stora Scenen & Nattrep 11 oktober kl 22-23 Stora Scenen.
Teater-after work
Ta med vänner, kollegor eller familj till Folkteaterns populära teater-after work i foajén. Boka din AW-grupp med bubbel, läckra tilltugg, personlig introduktion och teaterföreställningen Madame Bovary under spelperioden 26 oktober till 19 december för 300 kr/person - teaterbiljetten ingår. (Obs! minst 10 pers) Boka på biljett@folkteatern.se eller tel 031-60 75 75, senast 14 dagar i förväg. Läs mer här!
Medlemserbjudande
Som medlem i Folkteatern betalade du bara 150 kr/biljett 30 oktober till 9 november och därefter 260 kr/biljett (ord pris 280 kr).
Är du också medlem?
Föreställningen syntolkades lördag 7 december kl 19. Boka via Synskadades Riksförbund på 031-727 22 38 eller anmalan@srfgoteborg.se.
Tisdag 17 december 2019 gjordes en TV-inspelning av Madame Bovary, i samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Sveriges Television och Folkeatern.