Vi lever i den bästa av kommuner. Här tror vi gott om varandra. Här tror vi på det ljus alla innerst inne bär på. Här inkluderas alla, här kastas ingen bort. Här vägs orden på guldvåg och klyschorna flyger genom luften. Här talar vuxna människor som om de var med i ett flummigt barnprogram. Fy fan för den här kommunen. Fy fan för alla dessa ögontjänare. Varför säger ingen som det egentligen är: att byfånen som prisas för sina inlärda floskler är en livsfarlig dresserad apa? Att batikhäxan till lärarinna är en självgod hycklare? Att hennes präktiga favoritelev är en vanlig jävla mobbare?
Det är nåt ruttet i den här kommunen. Är det verkligen bara Alice som ser det? Nej, det finns fler med samma typ av intelligens som hon, fler som vågar se verkligheten som den är. Fler som inte längre går med på att låta sig luras. Hur djupa rötter har den egentligen, den kommunala lögnen? Darra, hycklare: Alice tänker dyka ner i kaninhålet och se efter.
"Jag är löjligt glad att Misantroperna kommer upp igen! Sen blir det ett helsike att jag ska fylla den eminente Amed Bozans kostym. Det kan verkligen gå hur som helst. Men det är ju grejen med teater – inget blir som det var tänkt, men det blir nåt ändå!" Jens Ohlin
Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att besöka våra arrangemang ska vara något positivt. Folkteatern följer alla rådande direktiv och reglerar verksamheten efter detta. Du är varmt välkommen tillbaka till Folkteatern, tryggt och fint. Läs mer
Mattias Hagberg samtalar med Kent Werne apropå ”Misantroperna”. Kent Werne är aktuell med den uppmärksammade boken Allt är en konspiration – en resa genom underlandet (Ordfront förlag),
Onsdag 8 september kl 17.30 i Foajén Fri entré
Vi möter stickdesignern Katarina Segerbrand som presenterar sig och sitt arbete med Misantroperna. Inspireras av föreställningens gedigna tröjor, och passa på att sticka tillsammans med andra.
Lördag 11 september kl 12.00 i Foajén Fri entré
Publiksamtal: Impulskontroll, någon? Åsa Wikforss, Mikael Löfgren och Jens Ohlin i ett samtal apropå ”Misantroperna”. Onsdag 1 september kl 17.30 i Foajén Fri entré
Tro och tvivel, sanningar och lögner. Våren 2020 var den mycket uppskattade regissören Jens Ohlin tillbaka på Folkteatern med sin egen ”Misantroperna”. Med utgångspunkt i en människas besatthet av sanningen tog han med oss på en resa för att avslöja det offentliga hyckleriet. Senast Jens Ohlin regisserade på Folkteatern var hösten 2016; publik- och kritikersuccén ”Marie Antoinette”.
- Jag är intresserad av människor som aldrig kommer att låta sig duperas, aldrig kommer låta någon föra dem bakom ljuset, som till varje pris tänker blottlägga Sanningen. Publiken kommer att få se en grotesk, svart och grym saga om tilltro och misstro, säger Jens Ohlin som skrivit och även regisserar Misantroperna på Folkteatern.
Misantroperna hade urpremiär 15 februari 2020 och spelades till 11 mars 2020. Alla planerade föreställningar till och med 25 april 2020 blev inställda med anledning av coronaviruset, Covid-19
"en riktig teaterfest"
"Jens Ohlin är väldigt bra på att ställa allvarliga frågor på ett respektlöst sätt."
"Scenografin liksom ljuset är briljant."
"I denna onda saga frodas det bisarra och burleska och jag ger en stor applåd till smink och kostym som arbetat i sann Tim Burton-anda!"
SR Kulturnytt P1 200218 Lyssna på hela recensionen här!
"utmanar invanda uppfattningar”
"Jens Ohlin gör utflippad slarvsylta av Molières ’Misantropen’"
"diskussionsteater förklädd till komisk saga i grådaskig skräckfilmstappning."
"Den i publiken som inte någon gång vrider sig i bänken och känner paranoian och självrannsakans svettpärlor bryta fram är utan tvekan en sten."
"Jens Ohlin fångar vår tid"
"Ingenting är svart eller vitt. Både scen, kostym, gestaltning och min upplevelse rymmer minst fyra nyanser av gråzoner. Bara en sak är säker: föreställningen osäkrar tillvaron."
Dagens Nyheter 200216 Läs hela recensionen här!
"Gå och se!"
"Liksom tidigare … visar Ohlin att det går att göra teater som är dagsaktuell utan att den är det minsta fördummande."
"’Misantroperna’ är motsatsen till alla pliktskyldiga klassikertolkningar … Istället förhåller sig Ohlin föredömligt kreativt till pjäsens förlaga"
"ett kraftigt försvar för fiktionens helande verkan samt dess – och teaterns – viktiga roll i samhället."
Göteborgs-Posten 200216 Läs hela recensionen här!
"ett mörkt glimrande, egensinnigt verk"
"Ljussättningen är ren, effektfull och i harmoni med en diskret ljudbild och originell dialog."
"förtjänar att spelas i många år."
"Med resoluta grepp förhöjer det konstnärliga teamet det bisarra dramat"
Aftonbladet 200216 Läs hela recensionen här!
"teater när den är som mest utmanande och verkningsfull"
"demaskeringar av bästa Strindbergsklass"
Svenska Dagbladet 200301 Läs hela recensionen här!
"djupgående och allvarliga, men roligare teater än Misantroperna får man leta länge efter. Man ges intrycket att Folkteatern just nu är ett väldigt roligt ställe att arbeta på, roligt men också utvecklande, en konstnärlig teaterscen av stor betydelse."
Alba 200218 Läs hela recensionen här!
Folkteaterns Misantroperna får nypremiär Artikel i Göteborgs-Posten 200510
Misstro och hyckleri inspirerade "Misantroperna" Artikel i Göteborgs-Posten 200215
En grym saga om tilltro och misstro Inslag i SR P4 Göteborg 200212
Gotiskt, groteskt och absurt i Jens Ohlins ”Misantroperna” Artikel i ETC Göteborg 200212
Pressmeddelande om Misantroperna 200128
Regi och manus: Jens Ohlin
Scenografi och ljusdesign: Susanna Hedin
Assisterande scenografi och ljusdesign: Tobias Hagström-Ståhl
Kostymdesign: Matilda Hyttsten
Mask- och perukdesign: Susanne Åberg
Dramaturg: Magnus Lindman
Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Nina Haber, Sanna Hultman, Benjamin Moliner, Lena B Nilsson, Jens Ohlin, Sara Shirpey, Jonas Sjöqvist, Sara Wikström, Emma Österlöf
Profilbild: Valentin Experience
Profilfotograf: Jonatan Fernström
Föreställningsfoto: Mats Bäcker
Maskskisser Susanne Åberg
Kostymskisser: Matilda Hyttsten