av Valerie Solanas

Skitvarmt välkommen till en stunds avprogrammering. Manligheten har ju gjort hela världen till ett skitställe, men här skapar vi en ny plats för ohämmad vrede, kamplystnad och total kärlek. Skit i logiken.

SCUM-manifestet är en av litteraturhistoriens starkaste texter. Den är hatad och älskad, ofta utan att ens ha blivit läst. Den är konfrontation, grova överdrifter, glasklara sanningar, febriga utopier, djupa insikter, parodi, kärlek och uppror. Den tillåter sig att vara hög och låg, möjlig och omöjlig.

Förklaringar, ursäkter och rotande i Valerie Solanas privatliv lämnas högaktningsfullt därhän. Det här är inte ”stor konst”, ”djupa grejer” eller att ”sluka kultur”. Det här är en ”ishacka i patriarkatets arsle”. Orden är Valerie Solanas egna. Och detta är teater. Kom an bara.

Iscensättningen av Valerie Solanas bok SCUM Manifesto hade urpremiär 2011 på Turteatern och har sedan dess spelat över 250 föreställningar runtom i Sverige och Norden. Den blev mycket uppmärksammad både av hyllande publik och recensenter, men förföljdes också av näthat. 2014 gjorde Andrea Paddington Edwards en dokumentärfilm om processen för SVT.


KÄRA PUBLIK! Läs gärna detta innan du köper biljett.
För att boka dina biljetter till SCUM-manifestet behöver du välja om det är en kvinna/icke-binär eller en man som ska använda biljetten. Uppdelningen mellan kvinnor/icke-binära och män är ett konstnärligt grepp, publiken sitter mittemot varandra med skådespelaren i mitten.

Observera att det nu endast finns platser kvar i biljettkategorin ”män”. Väntelistan för biljettkategorin ”kvinna/ickebinär” är nu tyvärr stängd på grund av högt publiktryck.

SCUM-manifestet – eftersnacket 11 och 18 maj 2022 
I samband med ”SCUM-manifestet” bjuder vi, under några av föreställningskvällarna, in publiken till ett eftersamtal där skådespelaren Andrea Paddington Edwards berättar mer om bakgrunden till föreställningen. Det finns även stor möjlighet för publiken att ställa frågor. Läs mer här

Kulturdebatt. Smällar man får ta i ­patriarkatet Artikel i Dagens Nyheter 111130
"Ja, män som ser Turteaterns uppsättning av 'Scummanifestet' blir utpekade och förödmjukade. Men vi behöver inte bli rädda – och det är avgörande, skriver Jens Liljestrand." 

”lika befriande som sårigt att höra detta sägas på en svensk scen”

”Andrea Paddington Edwards är en naturkraft på scen och driver hela föreställningen med säker hand.”

”Det är mycket roande.”

Göteborgs-Posten 220507 Läs hela recensionen här!


 

”... det är lysande teater, stor konst”

Dagens Nyheter

”Edwards agerar med stor auktoritet och drastisk humor”

Svenska Dagbladet

”MAGNIFIKT bra”

Expressen

”Jag kan inte minnas sist en publik lämnade en föreställning så upprymd”

nummer.se

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards
Skådespelare
Läs mer

Produktion

Regi, ljus och scenografi: Erik Holmström

Översättare: Sara Stridsberg

Bearbetning: Andrea Paddington Edwards, Erik Holmström

Medverkande: Andrea Paddington Edwards

Föreställningsfoto: Jonas Jörneberg

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär