Folkdans som du aldrig upplevt den förut

 

Solitude är en orgie i puls, skapad ur kärleken till den sociala dansen och med en fascination för den multisensoriska upplevelsen av puls och rytm. 

Rytm och kollektiv puls är kopplade till många sociala funktioner, allt från upplevelsen av uppsluppen samhörighet på ett dansgolv till krav på̊ likformighet och underkastelse. 

I den sociala dansen är pulsen central för att skapa helhet. Något att gå in i för att bli en del av ett större sammanhang. Solitude inspireras av den sociala dansens format för att skapa en spelplan för deltagande, betraktande och lyssnande, i en omslutande upplevelse av puls.

”Jag tänker på Solitude som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som förför och förgör, som förskjuts och förvrids och på̊ så sätt utmanar våra sinnen om den verklighet vi tar för given. Samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken. 
– Anna Öberg


Om Anna Öberg
Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom Anna Öbergs koreografiska arbete och hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren. Redan 2012 turnerade hennes soloföreställning Spår med Dansnät Sverige. Tre år senare tog hon som den första folkdansaren någonsin sin masterexamen i koreografi vid Dans- och Cirkushögskolan och 2017 tilldelades Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan.

”Jag rör mig i spänningsfältet mellan folkdans och samtida dans. I vissa sammanhang betraktas jag som bakåtsträvare, i andra som avantgardist och provokatör. Personligen intresserar jag mig för det som skaver däremellan.” 
– Anna Öberg

”Det är lyhörd koreografi som berör, ihop med den dynamiska folkmusiken mellan klassiskt och samtid som vibrerar över hela teaterrummet med sin energi, rytm och puls.”

Danstidningen

 

”Med lätt hand skalar koreografen Anna Öberg av folkdansens traditionstyngda utanpåverk och blottar dess kärna: rytmer och rörelse i symbios. I ”Solitude” härskar samvaron.”

”Solitude är lättsam, men inte lättviktig.”

”… i det här rummet är alla lika inkluderade och välkomna, oavsett ålder, förförståelse eller rytmkontroll.”

Dagens Nyheter

SOLITUDE short trailer

Produktion

Konstnärligt team

Koreograf: Anna Öberg
Medskapande dansare: Viktor Fröjd, Lotta Johansson, Anita Langødegård
Musiker: Olof Misgeld, Petter Berndalen
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljudtekniker: Sigge Krantz
Produktion: Dansnät Sverige
Samproduktion: Norrlandsoperan, Dansstationen, Kultur i Väst, Rum för Dans, Jönköping kommun, Västmanlandsmusiken 
Residens: Västmanlandsmusiken, Dansens Hus
Finansiering: samproducerande parter, Kulturrådet 
Samproduktionsmodell: Nordberg Movement, Dansnät Sverige 
Tack till: Karin Jamesson, Charlotta Ruth, Peter Mills

Foto: José Figueroa

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär