av Gianina Cărbunariu
En europeisk mockumentär

En helt vanlig stad i Europa. Mellanstor med ett historiskt centrum, ett medeltida torg, uteserveringar, duvor, förbipasserande, turister, hemlösa … En helt normal stad där allt går sin gilla gång när det plötsligt en dag inträffar något onormalt. En tiger rymmer från djurparken. 

Av denna verkliga händelse, då en sibirisk tiger skapade kaos i en europeisk stad, skapar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Cărbunariu en rapp, lekfull och politisk berättelse om vår samtid. 

 ”Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enas att vara rädda för utan att egentligen ha belägg. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: fattiga, immigranter, romer, hemlösa, psykiskt sjuka … Jag valde mockumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer.” säger Gianina Cărbunariu.

Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss.

....................................................................

Det främmande, det annorlunda, det andra

Samtal i samarbete med ABF

Hur hanterar människan mötet med det som är avvikande från henne själv? Ta del av samtalet med Carl Cederberg, Ann-Sofie Lönngren och Aleksander Motturi. Läs mer
Med anledning av pjäsen Tigern. 

Måndag 22 februari kl 19 på Röda Scenen

........................................................................ 

Gianina Carbunariu (f 1977) är regissör och dramatiker baserad i Bukarest. Efter sina studier på universitetet för teater och film i Bukarest, startade hon tillsammans med tre andra studenter en ny teatertävling som snabbt utvecklades till en mycket intressant plattform för nya dramatiker. Hennes verk har översatts och spelats på bl a Royal Court London, Schaubuhne Berlin, Kammerspiele München  och Volkstheater i Wien.

Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theatre Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo. Producent är Ulrika Josephsson.

Sofia Jupither är teaterregissör som har varit verksam på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo. Hon har hyllats för sina uppsättningar av bland annat Lars Noréns och Jon Fosses verk och även vunnit både Svenska Dagbladets Thaliapris och Heddaprisen. 

Ulrika Josephsson har arbetat inom scenkonstområdet sedan mitten av 80-talet, med uppdrag som chefproducent för Riksteaterns konstnärliga avdelning Riks Drama, med Lars Norén som konstnärlig ledare och som VD och konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg.

"mycket underhållande och rentav befriande"
"Ensemblen bjuder på tragikomisk spelfest"
"starkt spel" 
"denna smarta fickcirkus"
"Det korta, innehållsrika, gränsöverskridande, satiriska och starkt underhållande stycket" 
GP 160213 Läs hela recensionen

"Idén bakom pjäsen är enkel och genial" 
"... missa inte en ovanligt nutida pjäs"  
SvD 150905  Läs hela recensionen

"... smart och svart humoristisk pratpjäs" 
"... absurd allegori och vidare till samhällskritisk fabel"   
DN 150907  Läs hela recensionen

"... Åsa persson i bästa form"  
”Uppfriskande pjäs om det djurliga och det mänskliga”
Aftonbladet 150907 Läs hela recensionen

”... så rörande och så vacker och passar i stort sett alla åldrar ..."
Kulturnytt, Sveriges Radio P1

”På ett skarpt och underhållande sätt berättar den om hur människor agerar inför det som är annorlunda”
Kulturbloggen

”Underbart svart på ett roligt sätt. Men den är också rolig på ett svart sätt”
UNT

"... välspelat, humoristiskt och med en ensemble som tagit sig an materialet med en behaglig lätthet. Det är skoj men med en idag gruvligt allvarlig botten och kanske just därför extra drabbande." SR

Prisbelönt regissör startar ny teater  SVT 150414  

Produktion

Produceras av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro Länsteater.

 

Regi: Sofia Jupither
Scenografi:
Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Översättning:
Inger Johansson

 

Medverkande: David
Fukamachi Regnfors,
Fredrik Gunnarson,
Anders Hambraeus,
Åsa Persson,
Jonas Sjöqvist.

 

Foto: Urban Jörén

 

Produktionen genomförs med stöd av Kulturbryggan, PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Stockholms Stad, Kulturrådet, Pro Suecia Foundation och Rumänska Kulturinstitutet.

 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär