Nina Jemth Öhlund

Skådespelare

Nina Jemth Öhlund är frilansande skådespelare och konceptuell scenkonstnär och har varit knuten till teatrar som Östgötateatern, Teater Halland, Riksteatern, Moomsteatern Malmö Opera, Malmö Musikteater och Borås stadsteater m.fl Hon har gjort roller som Richard III, Lady Macbeth, Mercutio, Dogberry, Juliet, Madame Flod, VD,  Beline i Den inbillade sjuke och Diktaren i Ett drömspel m.fl. Hon har dramatiserat och konceptutvecklat ett antal produktioner som Wendy och Peter Pan på Östgötateatern, Mannen utan riktning på Moomsteatern/ Riksteatern, Invigningsföreställningen på Scenkonstbiennalen i Norrköping 2017, Compagnie of strangers på Moomsteatern samt ett stort antal produktioner på Varietéteatern Barbès och för Malmö stad.

Nina är utbildad vid Lecoq och Gauliere i Paris samt på Teaterhögskolan i Malmö (kompl.utbildning.) Nina är även utbildad i röst och röstens anatomi på Teaterhögskolan i Sthlm, Vocie Studio i London och Roy Hart Theatre i Frankrike.

Tillsammans med Pelle Öhlund är Nina konstnärlig ledare för Varieté Teatern Barbès i Malmö sedan 1993. Hon har turnerat och arbetat i Indien, Vietnam, Cuba, Kina och Frankrike.

Hon har gjort en kortfilm, Man utan riktning, tillsammans med Pelle Öhlund och Johannes Stjärne Nilsson som hade premiär i Austin Texas och vann första pris På Osaka Bright film festival I England.

Nina har fått Malmö stads kulturstipendium för värdefulla insatser 2013, Kvällspostens Thaliapris för uppsättningen Ingen anledning till panik, Teaterförbundets Ise Morsing stipendium 2009 och Malmö stads och Region Skånes kulturstipendium.

Nina medverkade i Jane Eyre här på Folkteatern våren 2019.

 

Foto Simon Öhlund

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär